24. srpna 2017

Devatero kvítí paní Vandy Vrlové

O bylinné směsi devatera kvítí jsme se dozvěděli od paní Vandy Vrlové na letošní svatojánské vycházce. O tom, jak ji připravit a kde se dozvědět více, chceme přiblížit v následujícím příspěvku.

Věřilo se, že devítka je číslo magické a když je v čajové směsi právě devět druhů, pomůže od kdejaké nemoci, nesnáze, problému – a ještě třeba přičaruje lásku!

 

... píše paní Vrlová ve své knížečce Nasbíráno mezi Jány. Shrnula v ní své dlouholeté sběry v oblasti lidového léčitelství, které zaznamenala mezi pamětníky na Valašsku. Také její pokračování, Devatero kvítí, je plné zajímavých informací, které by, nebýt paní Vrlové, odešly se staříčky a stařenkami. Knihy vydalo město Rožnov pod Radhoštěm v edici Rožnovské malé tisky a zakoupit či objednat si je můžete v Turistickém informačním centru v Rožnově pod Radhoštěm. Několik výtisků bude k dispozici také na podzimní dílně Bylin v muzeu.


Pokud si chcete směs devatera kvítí sami připravit, tak vězte, že neexistuje žádné univerzální složení. Směsi mohou být různé, ale vždy obsahují léčivou složku, jejíž základem je hlavní lék na konkrétní neduhy, dále složku vonnou, a také milodějnou. Složení by mělo však být vyvážené, žádná byliny by neměla převažovat. Čaj devatera kvítí je vhodný také pro dlouhodobější popíjení a vychlazený je výborným letním osvěžením. Do směsi můžeme také použít fermentované listy jahodníku, maliníku a ostružiníku. Návod na jejich přípravu najdete zde.
Paní Vrlová uvádí některá doporučená složení směsi devatera kvítí:
meduňka, mateřídouška, máta, dobromysl, jahodové, malinové a ostružinové listí, květ černého bezu a lípy,
meduňka, třezalka, dobromysl, tymián, ostružinové listí, řepík, mateřídouška, květ černého bezu, divizna.

Paní Vrlová nám věnovala svou vlastní směs devatera kvítí, kterou si připravíme na podzimní dílně Bylin v muzeu.




Žádné komentáře:

Okomentovat