24. října 2017

Bylinný medový likér – připravte si skvělou domácí medicínu


Na podzimní dílně jsme slíbili zveřejnit recept na medový bylinný likér, který uvádí paní Vanda Vrlová ve své knížečce Devatero kvítí a zmiňovala ho také na naší svatojánské vycházce.


Likér léčí žaludeční i střevní koliku, ale osvědčil se jako univerzální léčebný prostředek například při nespavosti, počínajících příznacích chřipky či nachlazení apod. Zkrátka, když na nás „něco leze“, začíná nás škrábat v krku, potřebujeme uklidnit napnuté nervy nebo podrážděný či těžký žaludek, prostě nejsme ve své kůži, stačí jeden malý hlt. Lahodná, mírně nahořklá chuť likéru by možná sváděla k častější konzumaci, nesmíme však zapomínat, že se jedná výhradně o léčivý prostředek.

A jak si likér připravit?
Paní Vrlová to popisuje na straně 114 svojí knížečky.
Do sklenice se širokým hrdlem dáme po lžíci sušeného heřmánku, meduňky, pelyňku (případně zeměžluče) máty peprné a řebříčku, můžeme přidat několik zelených v červnu trhaných ořechů, nakrájených na plátky, a hrst borůvek.
Zalijeme ½ l lihu nebo čistého alkoholu (vodky, slivovice) a necháme luhovat alespoň týden, raději však déle. 



Hnědě zbarvený výluh pak scedíme a přidáme 4 lžíce rozpuštěného medu, v případě použití čistého lihu také ½ l vody a důkladně promícháme.


Žádné komentáře:

Okomentovat